Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 18

Salina Slanic

Am vizitat Salina Slanic de 3 ori, prima data in 1998, la scurt timp dupa redeschidere (aveam 9 ani si voiam sa vad chestii neobisnuite), apoi in 2005, apoi din nou in 2008, si am ramas cam dezamagit.
Ultima data am vizitat in scop mai technic, inarmat cu camera foto si o lanterna de 30 cm, pentru a studia “constructia” inclusiv camerele neiluminate, fara a fi interesat de muzeu si ce mai e inauntru. Am desenat planul salinei si o reprezentare 3D pe care vi le prezint pe site-ul meu.

Rog cei care au fost sau vor vizita in curand salina, sa lase commenturi, sa faca eventuale corectari si sa clarifice cateva mistere (vezi mai jos, cu ROSU)

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Salina Slanic, desen 3D in AutoCAD
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Salina Slanic, planul etajului minei Unirea
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Salina Slanic, planul minei Unirea in 3D

Aventura la Slanic in 2008

Avand internet, am cautat pretul si orarul de vizitare, ATAT, ca sa nu-mi pierd interesul de vizitare.
Pe internet cat si pe banerele din oras scria ca se viziteaza pana la 17:00, dar surpriza, la intarea in salina scria ca programul e pana la 15:00. Eu am ajuns la 14:00 si am crezut ca la 15:00 e ultima coborare si e permis sa mai stam 2 ore pana la ora inchiderii.
Nu am stat la coada (era si in cursul saptamanii). Am dat un tur pilonului central, studiind salina, iar cand sa dau al doilea tur sa fac si poze (cu frica de a fi amendat – la intrare scrie de o taxa de poze, cine nu o plateste la intrare, va plati de 10 ori la iesire), a venit un domn de-al lor si a zis sa ne strangem la lift ca in 30 minute se inchide (a zis si ca pot face poze). Am dat si al doilea tur si am facut cateva poze dar fiind facute in graba, mi-e rusine sa le postez aici. Si asa n-aveam trepied.
Dupa aia am mai stat 2 ore prin Slanic pentru a face harta si numara apartamentele si am facut niste poze in oras.

Dupa ce m-am intors acasa, am umblat mai mult pe internet si am studiat parerile altora. Observ ca majoritatea care au fost doar la Slanic, lauda salina si critica orasul, pe cand cei care au fost si la alte saline gen Praid sau Targu Ocna, critica absolut totul. Cel mai criticat e programul de vizitare prea scurt, plus site-urile care induc in eroare. Norocul meu ca sunt din Ploiesti, am ajuns la 14:00 si am putut sta 1 ora in subteran, dar altii au venit de la sute de km si au ajuns dupa ora inchiderii si s-au ales cu o mare DEZAMAGIRE.

Parerea mea:
Orasul e o mizerie, ar totusi mai putin plictisitor ca salina.
Daca in 1998 salina era cam goala, in 2005 am gasit terenuri de sport, bar, leagane, etc. in 2008 unele din acestea nu mai erau, nu prea ai ce face in salina. Eu nu voi mai vizita Salina Slanic nici daca ar fi intrarea gratis!
Conform salrom.ro, mina a avut 166.000 vizitatori in 2011… numai atat? RUSINE!!
Idiotii care administreaza salina nu au chef deloc de investitii! Habar n-au cat potential turistic are…

Detalii tehnice

Ocna din Vale
Exploatare 1819-1765
Arhitectura: clopot cu adancimea de 87-90 metri

Ocna din Deal
Exploatare: 1838-1865
Arhitectura: clopot cu adancimea de 96 metri
Sursa: salrom.ro

Mina Carol
Exploatare: 1881-1935
Arhitectura: 3 camere cu profil ogival
Inaltime: in jur de 80-90 metri (estimare dupa schema)
Latime: in jur de 40 metri (estimare dupa schema)

Mina Mihai
Exploatare: 1912-1943
Deschisa publicului din anii 1980, doar in perioada concursurilor de aeromodelism.
Arhitectura: 6 camere cu profil trapezoidal
Inaltime 60 sau 66 metri
Latime 37 metri la baza, 12 metri la tavan

Mina Unirea
Exploatare: 1943-1970 (constructia inceputa in 1838)
Deschisa publicului din 1972
Arhitectura: 14 camere cu profil trapezoidal
Inaltime: 54 metri, tavanul fiind 40 metri sub podeaua minei Mihai
Latime: 32 metri la baza, 10 metri la tavan
Suprafata: 78.000 sau 80.000 metri patrati
Adancime: 208 metri
Nota: jumatea estica a salinei e cu 2.2 metri mai jos decat capatul de jos al liftului. Nu stiu unde e masurat 208 metri.

Planul minelor Carol si Mihai si al celor 2 ocne (sursa: calatoruldigital.ro)
Image may be NSFW.
Clik here to view.

Rezulatele studiului meu + comentarii la ce se vorbeste pe alte bloguri

Se zice ca Salina are 14 camere si e adeseori criticata ca “doar cele 4 din jurul pilonului central sunt vizitabile”. In realitate 9 camere si cam 80% din volumul salinei e vizibil fara a sari gardurile de protectie. Destul pentru un turist obisnuit!
Vizitarea restrictionata de faptul ca camerele 5, 7 si 14 nu au fost excavate pana la acelasi nivel cu restul, facand imposibila ocolirea celorlalti piloni, camera 11 e inchisa pentru ca s-a prabusit o bucata din tavan. Restul camerelor se infunda, sau nu e nimic amenajat care sa merite atentia turistilor.

Am gasit ulterior acest plan arata ca camerele 8-9-10 ar fi legate intre ele si astfel ar 8 piloane in loc de 4. In realitate e doar un tunel de ~5 metri latime, vizibil din camera sanatoriului, care probabil se si infunda.

Eu am vrut sa desenez planul CORECT al salinei, as fi vrut sa vad TOT, inclusiv camerele 7, 8, si 14 (mai ales camera 8 care in cartea “Valea Prahovei” apare ca fiind mult mai lunga decat in planul meu. Imi pare rau ca nu am sarit gardurile, din placerea de a respecta regula “accesul interzis, pericol de bla bla”.

Cine a vizitat salina inaine de 1994, il rog sa ma contacteze!
Vreau sa stiu cm arata atunci cumparat cu acum, cate camere erau accesibile publicului, cele 2 lacuri eixtau sau au fost construite in perioada de inchidere 1994-1998 pentru drenaj?

Putul de intrare e pe camera vestica. pe camera estica (langa sanatoriu) mai e un put, unul dezafectat, dar la suprafata nu se vede nici o poarta de intrare acolo unde ar trebui sa fie putul (100 metri in spatele intrarii curente). Stie cineva cand a fost dezafectat si pe unde se intra? Domnul de la lift mi-a zis ca putul nu mai merge din era exploatarii (1943-1970), dar bunicii mei mi-au zis ca in anii 1970 au coborat “pe putul de langa sanatoriu”. Care-i adevarul?

De ce sunt 2 puturi: pentru ca deasupra minei Unirea, mai sunt 2 mine construite anterior Carol si Mihai, fiecare cu put propriu. Conform unei harti din cartea “Valea Prahovei” editata in anii 1980, exista un tunel ingust intre cele 2 mine, probabil pentru a face accesibila mina Carol dupa dezafectarea putului estic.

In 2011 un incident a blocat 50 copii in subteran pentru 1 ora (sursa: toate ziarele + acest blogger dorin.craiova-maxima.ro care considera salina riscanta). A inceput constructia unei a 2-a cai de acces, un tunel care leaga mina Unitrea de Salina Noua.
Eu zic vizitarea salinei e 100% sigura. Cutremurele afecteaza doar ce e la suprafata, iar o posibila surpare s-ar produce intai in mina Mihai, mai mare si mai aproape de suprafata.
Pe unicul put, langa lift exista o scara de lemn care poate fi folosita in caz de urgenta. Dar iti va trebui ceva efort sa urci pe jos echivalentul unui bloc de 70 etaje!

 

Update:
Cautand mai multe informatii pentru a posta acest articol, am descoperit Calatorie spre centrul pamantului – Transalpinbike si existenta unui tunel de 3km lungime, care teoretic ofera access auto in Mina Unirea, iesirea find 1km mai spre sud, in incinta la Salina Noua. Cu alte cuvinte, din tunelul de access in exploatarea noii saline s-a facut o ramificatie care coboara in zig-zag pana la Mina Unirea. Tunelul nu e dechis publicului in mod normal. Acest video filmat de la intrarea in tunel pana in salina (puteti vedea cateva masini parcate in Mina Unirea adica au coborat cu masina 208 metri!).

Daca va intrebati de ce se mai foloseste liftul antic cand exista tunel: liftul e inca cea mai rapida cale de access. Cat v-ar lua sa mergeti 3km prin tunel? Daca va ganditi la acces cu autobuzul, ca la Praid, sa stiti ca tuneul e prea ingust, alunecos si are multe curbe periculoase.

Intr-adevar in 2008 am vazut personal o gaura in camera 9 in peretele estic, dar fiind intuneric am crezut ca e infundata si nu mi-a trecut prin gand ca ar comunica cu suprafata. Nu are legatura! Tunelul nou construit e in camera 8 pe peretele sudic.
Cum e posibil sa nu fi stiut nimeni de acest tunel pana la concursul Transalpinbike din Februarie 2013?
De ce sunt atatea curbe iregulate lipsite de logica in tunel, plus cateva ramificatii… oare unde duc acestea? Puteau sa-l construiasca in spirala sau zig-zag regulat.

In stanga intrarii normale in salina exista “tunelul de sare“, despre care cand am descoperit tunelul de 3 km, pentru moment am crezut ca ala e intrarea a 2-a in salina. As vrea sa stiu unde duce tunelul de sare de la suprafata (probabil se infunda) in acest caz… cand si in ce scop a fost construit?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 18

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48