Ce am desenat si inclus in arhiva Harti de la Teoalida:
– Harta cu strazi Ploiesti (4096×3072), Targoviste (2560×2560), 2 metri / pixel.
– Harta cu blocuri si numerele lor, 18 harti cuprind toate cele 21 cartiere ale Ploiestiului, 50 cm / pixel.
– Harta cu blocuri fara numere, pentru Baicoi, Boldesti-Scaieni, Breaza, Campina, Filipesti, Floresti, Moreni, Otopeni, Plopeni, Urlati.
– Statistica, numarul blocurilor si apartamentelor cu cincinalul construirii, pentru Bucuresti, Ploiesti, Targoviste, si alte 30 orase plus cateva comune, nu doar la cele cu harta.
– Plan apartamente la aproximativ 120 modele de blocuri din Romania (modelele standard), probabil util pentru cei care cauta sa cumpere apartamente vechi.
Descarca arhiva Harti de la Teoalida (.ZIP)
Statistica-Ploiesti.xls, facut in scopul calcularii numarului de apartamente, dar contine si anul construirii blocurilor (cu aproximatie de 5 ani).
Atentie!
Datorita numarului mic de clienti dispusi sa dea bani, ofer GRATUIT pentru folosire non-comerciala, hartile desenate in 2005-2007, fara actualizari pe viitor. Cine vrea actualizari sau orice noua munca, pot oferi ca servicii contra cost.
De asemenea, rog pe cei carora le sunt de ajutor hartile (in special firmele de taxi, pizza, curier, si alte firme care se deplaseaza la anumite adrese – asta e uz comercial), sa ma recompenseze cu o mica suma de bani, prin PayPal / credit card (dati click pe butonul Donate), sau cash!
Pentru folosire comerciala va pot da hartile PNG fara textul ingravat, contra cost. Daca e nevoie, dau si fisierul AutoCAD .DWG folosit la generarea contururilor strazilor si blocurilor.
Istoria hartilor – RUSINE celor care nu-mi recompenseaza efortul
Cum mi-a venit ideea: incepand cu 2003 imi place sa ma plimb prin oras, gen explorator urban. In 2005 m-am conectat la reteaua de calculatoare de cartier (LAN – RakNet) si am fost socat vazand cati oameni nu cunosc orasul si folosesc expresii gen “locuiesti in al 3-lea bloc din spatele blocului de la statia de autobuz”.
Aveam timp liber si m-am gandit ca pot crea ceva util si pot ajuta lumea sa cunoasca mai bine orasul, plus ca nu eram multumit de hartile noi existente pe piata. Harta Ploiestiului desenata de mine e color si contine blocurile si numerele blocurilor, casele (desi doar simbolice), plus unele detalii neexistente pe nici o alta harta, si am verificat-o pe teren. Aveam o carte “Ghid Municipiul Ploiesti”, publicata in 1981, continand harta Ploiestiului cu strazi plus harti cu cartiere individuale, detaliate cu blocuri. Pot zice ca acea carte mi-a dat inspiratia sa desenez hartile in stilul in care le-am desenat.
Multi locuitori din Ploiesti ma cunosc pentru cele 18 harti cu cartierele de blocuri plus o harta de ansamblu, pe care le-am facut in 2005 si le-am raspandit online prin prietenii (majoritatea 14-18 ani) de pe hubul DC++ al retelei RakNet si ulterior Yahoo Messenger, dar (pana in 2010) putini ploiesteni stiau ca in 2007 am desenat harta si la alte 12 orase mai mici din imprejurimi, din judetul Prahova si nu numai, in acelasi timp am refacut harta Ploiestiului. Am facut si statistici ale numarului de blocuri si apartamente pentru orasele la care am facut harta, dar si pentru alte localitati, plus planuri interioare ale blocurilor. Din asta am prins o pasiune pentru urbanism din Romania Comunista care ulterior, in 2008, a evoluat intr-o pasiune pentru arhitectura globala (internationala).
Reteaua de cartier si hubul de DC++ s-au desfiintat in 2008, iar in 2009 mi-am facut site pe care sa-mi prezint munca personala, ocazie cu care am postat si hartile. Asa au ajuns hartile disponibile oamenilor seriosi si nu doar copiilor si piratilor care pierd timpul pe DC++.
Toata munca a fost VOLUNTARA. La vremea respectiva nu exista poza din satelit la Ploiesti, Google Street View nu se lansase nici in America. Desenam vectorial in AutoCAD apoi exportam in format bitmap, iar in Paint coloram, adaugam numerele blocurilor, simbolurile de case, etc. Harta provizorie scoasa la imprimanta, in timpul plimbarilor mele am luat foaia si pixul pentru a corecta harta si a imbunatatii detalii, inainte de a lansa harta finala.
Harta orasului Plopeni (poza) a fost prima harta realizata pe teren de la zero, fara a stii nici macar strazile in avans.
Procedura de realizare a fost costisitoare ca timp, a durat cateva luni sa termin ploiestiul, iar hartile rezultate au fost o opera de arta digitala, dar si utila ca de exemplu gasirea unui bloc, util pentru firmele de taxi, pizza, curier, etc, insa inutila pentru masuratori, importare intr-o aplicatie GIS, etc.
Am pus accent pe partea artistica, aveam si o obsesie pentru a desena la coordonate precise, distantele intre intersectii au fost rotunjite la multipli de 16, 32, 64 metri, etc, sunt in toleranta de maxim 10% dar latimea strazilor e exagerata. Blocuri idendice au dimensiuni diferite daca sunt la unghiuri diferite, etc.
Intre timp Google Maps s-a imbunatatit, de un numar mare de voluntari, numerele blocurilor adaugate in anumite orase, iar asta scade utilitatea hartilor mele.
In 2005 aveam 16 ani, locuiam cu parintii care nu-mi dadeau voie sa am bani in mana si sa-l cheltui cum vreau eu. Nu stiam ca pot cere bani pentru munca, nici cum sa iau banii in caz ca cineva imi oferea, nici ce face cu banii, ca parintii imi faceau nevoile. Ofeream gratuit hartile la prieteni si incurajam sa le dea mai departe.
Un prieten mi-a zis ca hartile NU trebuie oferite GRATUIT nimanui, sunt o munca din care se poate face profit, mi-a sugerat sa le vand pe site prin Paypal (cu un plugin prin care platesti si primesti automat linkul de download, plugin pe care il folosesc pentru alte proiecte de-ale mele in strainatate).
Problema e ca mai putin de 1% din romani au cont Paypal, din care probabil 90% nu au pic de RESPECT si daca vad ca un site vinde pe bani, pleaca si cauta alt site care ofera gratis, aceasta mentalitate de tigan raportat la populatia Ploiestiului de doar 200.000 locuitori ar genera prea putine vanzari. Alta varianta: sa ma intalnesc personal cu clientii, plata in cash si inmanarea hartilor pe CD-ROM, dar ar fi o pierdere de timp atat pentru mine cat si pentru cumparatori.
In ambele cazuri, profitul va fi nesignificant comparat cu veniturile mele din ocupatia mea din prezent (desenare CAD si arhitectura pentru clienti din strainatate), in schimb ar crea nervi persoanelor fizice care vor de exemplu sa vizualizeze locatia unui bloc, gratis.
Are cineva vreo idee mai buna de “vanzare” pe bani?
RUSINE celor care le-au folosit in scopuri comerciale (la firme), fara acordul meu!
Exemplu: X download-eaza arhiva in scop personal, trimite lui Y hartile din arhiva fara a include fisierul .DOC de termeni si conditii, Y nu stie si le da la firma Z. Dupa 2 ani, intamplator altul de la firma Z cauta “planuri blocuri”, si afla de site-ul meu si ma contacteaza pentru blocuri, afla si originea hartilor dar e prea tarziu ca sa mai fie dispusi sa plateasca dreptul de utilizare a hartilor. Se pare ca am ingravat degeaba “Made by Teoalida” pe ele, nimeni nu are respect pentru dreptul de autor, sa dea un search pe google sa ceara / cumpere dreptul de autor si uz comercial? Am schimbat textul ingravat in 2012.
Am decis sa las hartile la download GRATUIT in forma in care erau in 2007 si nu imi voi mai dedica timp pentru actualizari, cu tristetea pentru timpul pierdut cand puteam face altceva mai profitabil. Daca vreti hartile fara ingravarea “pentru uz non-comercial”, vi le pot oferi contra cost. Pana nu se strang 10 platitori, nu ma voi mai ocupa de ele (actualizari, etc)!
Harti in format AutoCAD DWG
Asa arata versiunea AutoCAD a hartilor de cartiere, desenate in 2007, am desenat in AutoCAD doar liniile si numele strazilor, pentru producerea hartii finale in format bitmap. Numerele blocurilor au fost adaugate in Paint din motive artistice.
Probabil nu va satisface nevoile a 90% dintre dumneavoastra. Spuneti-mi nevoile dumneavoastra si vedem daca pot imbunatatii sau desena alte harti!
Pot desena noi harti in format DWG / PDF
In 2008 si 2009 cateva persoane mi-au cerut sa fac o harta a intregului Ploiesti in stilul hartilor individuale pe cartiere, dar in 2007 implinisem 18 ani iar viata mi-a adus alte responsabilitati, nu mai am timp de munca voluntara, mai ales in stilul de desenare original.
In urma discutiei cu un potential client in 2014, m-am gandit ca in cazul in care voi mai desena harti, acesta vor fi desenate pe nevoile clientului, stilul de desen trebuie simlificat, trebuie gasit un compromis al calitatii si detaliilor pentru economisirea timpului. AutoCAD 2007 a introdus exportarea ca PDF, care mi-a dat ideea de oferi la vanzare harta in format vectorial fara partea artistica in Paint, costisitoare ca timp.
O posibila solutie ar fi desenarea axelor strazilor, dublate la o anumita latime, blocurile desenate simplu dreptunghiular fara forma sau dimensiune precisa, scris numarul blocului, FARA rotunjiri a contururilor strazilor, fara parcari si alei intre blocuri, fara numarul de etaje, fara simboluri grafice, case, copaci, etc. Si fara verificari pe teren. Asta ar reduce timpul de executie cu 80-90%.
Asa arata fisierul AutoCAD ar hartii intregului Ploiesti, cu axele strazilor si un experiment de a adauga contururile blocurilor si numerele lor.
Noile harti le pot vinde in format PDF sau DWG, format vectorial pentru uz comercial si NU vor fi oferite gratuit nimanui pentru uz personal, cine vrea sa stie locatia unui bloc sau alte uzuri personale, poate folosi hartile din 2007 gratuite sau Google Maps.
Cine e interesat e rugat sa-mi faca o oferta de pret
Si sa dea detalii despre cum ar trebui sa arate harta. in functie de oferte si de timpul meu disponibil, voi decide daca sa ma (re)apuc de munca!