Începând cu 2005 am făcut în Excel un tabel cu melodiile pe care le-am download-at in calculator pentru a da fiecărei melodii o notă (rating) de la 0 la 16 şi a face topul celor mai buni artişti, albume, şi genuri muzicale, folosind formule matematice, pentru a vă arăta exact ce muzică îmi place şi cât de mult.
Asta spre deosebire de alţi oameni care zic doar “melodia asta îmi place / nu-mi place / aşa şi aşa”.
Download-ati baza de date – editia 2006 cu 6000 melodii
www.teoalida.com/database/Teoalida-Music-Database.xls
Cum a început pasiunea pentru muzică
Pasiunea mea pentru muzică a început în 1999, după ce cumpărasem în 1998 un nou calculator cu Windows 95 şi un ditamai hard disk de 4,3 GB, tata a adus nişte CD-uri cu muzică de la prieteni, le-a ascultat şi a făcut o selecţie după gusturile lui, când din întâmplare eram şi eu în cameră, a sters şi unele melodii care îmi plăceau mie, pentru că eu n-aveam nici un drept de decizie pentru ce se ţine în calculatorul FAMILIEI. Apoi a dat la cineva playlistul împreună cu CD-urile la cineva şi a scris playlist-ul (selecţia lui tata) pe 2 CD-uri.
Mult timp, aia era singura muzică pe care o ascultam, nu pentru că îmi puneam eu muzica, că n-aveam voie, ci părinţii puneau muzica pentru noi ca familie, dar aşa m-am obişnuit şi eu cu muzica de genul ăla. Şi ce muzică era acolo: rock şi pop din anii ’60 până azi. Dacă nu aveam părinţii ăştia idioţi care să-mi încalce drepturile de a-mi alege gusturile muzica, şi trăiam printre golani de vârsta mea, cine ştie ce ajungeam? Manelist? Hip-hopper?
În 2001 am schimbat hard diskul cu unul de 20 GB şi am mai luat de la prieteni nişte CD-uri. Aveam vreo 4 GB de muzică, din care am făcut şi eu o selecţie de 20 melodii (ce gusturi pretenţioase aveam!), de atunci am început să ascult ce îmi place mie, la căşti, până spre sfârşitul anului 2001 când am luat un alt calculator la care nu mai mergeau căştile în mufa de pe CD-ROM (probabil nu era montat firul către placa de sunet, fiind carcasa sigilată pentru păstrarea garanţiei nu aveam ce face), mi-era cam greu să bag căştile în mufa din spate, aşa că porneam muzica de obicei când eram singur acasă, deci puţin timp, şi nu mă plictiseam de faptul că aveam playlist-ul redus.
După scandalurile în familie şi revoluţia din 2003, puteam porni muzica când voiam eu indiferent de cu cine eram acasă, nu mai zicea nimeni nimic, atunci începusem să mă plictisesc de playlist-ul meu de prea puţine melodii, aşa că în disperare de diversificare, m-am apucat să înregistrez de la TV (aveam TV-Tuner): Atomic, MTV, Ploaia de Stele, Eurovision, plus Agua Viva (un film pentru copii), nu mă interesa calitatea înregistrării, dar voiam neapărat ceva nou. Şi mai voiam cu orice preţ mai multe melodii de la artiştii de la care aveam deja câteva melodii care îmi plăceau, găsite pe CD-urile aduse de tata (Aqua, Shakin Stevens, şi Thalia). Am întrebat până şi la tarabele de discuri din oraş, am întrebat dacă au artistii mei preferaţi, mi-au zis că se pot înregistra, dar costa scump şi părinţii nu au fost de acord.
După conectarea la RakNet (reţeaua de cartier) în Octombrie 2014, şi băgarea internetului în Februarie 2015, am putut găsi melodiile care îmi plac, şi a le download-a instantaneu şi pe GRATIS. Care credeţi că au fost primele melodii căutate şi download-ate? Originalele mp3 ale celor vreo 100 melodii înregistrate din TV, plus Selectia naţională spaniolă la Eurovision Junior, Andy y Lucas, Maria Isabel, 3+2. După atâţia artişti copii, m-am îndrăgostit în 2006 de Tatiana şi, iar în 2007 de Fandango, Flans, Timbiriche, şi alte trupe care dominau anii 1980 în special din Mexic. Deci se vede evoluţia gusturilor muzicale? E DE BINE?
Muzică bună descoperită din întâmplare
Şi când mă gândesc că toţi aceşti artişti i-am descoperit DIN ÎNTÂMPLARE, nici nu-mi pot imagina câţi cântăreţi care mi-ar fi plăcut, mai sunt în lume, pe care probabil tot DIN ÎNTÂMPLARE i-am ocolit milimetric… aşa că de un timp download-ez melodii la întâmplare cu ARES (un program de filesharing popular în special în America Latină) şi iar gasesc bunăciuni.
Mai exact, în Noiembrie 2004 dădeam televizorul LA ÎNTÂMPLARE pe toate canalele, am nimerit pe TVR1 fix când era Eurovision Junior la concurentul numărul 3, m-am apucat să înregistrez fiecare melodie, m-am îndrăgostit instantaneu de Maria Isabel (10 ani, concurentul 15 din 18), după care am văzut că mai şi câştigă concursul, aşa că am căutat-o pe site-ul Eurojunior (selecţia spaniolă pentru Eurovision Junior), de unde am aflat şi de 3+2 (trupă formată din participanţii Eurojunior 2003) şi Andy y Lucas (invitat la Eurojunior), apoi căutând pe internet fanclub-uri Maria Isabel am găsit DIN ÎNTÂMPLARE pagina lui Danna Paola (altă artistă de 9 ani), mi-a plăcut cum arată şi voiam să văd şi cum cântă, am căutat melodii Danna Paola pe DC++ şi am gasit DIN ÎNTÂMPLARE o melodie cântată împreună cu Tatiana (36 ani), atunci am intrat pe site-ul lui Tatiana, am căutat-o şi pe asta pe DC++, dar fără prea mare succes pentru că nu e populară în Europa unde sunt populare huburile de DC++, însă în 2007 descoperind ARES am găsit 80% cele peste 260 de melodii ale ei.
Aveam de la prieteni o melodie cu un titlu ofensiv în româna (Pula Boi Pula Cavalo) şi nu ştiam cine cântă şi nici măcar limba, dabia în 2008 am aflat că este de la Rio Negro e Solimoes şi aşa m-am îndrăgostit de muzica country braziliană. În 2009 am download-at şi muzică country americană, Alan Jackson şi Garth Brooks.
Începând din 2007 mă uit la televiziune pe internet la o emisiune de copii din Mexic, plină de momente muzicale, aşa am aflat de multi artişti populari în Mexicul anilor ’80: Fandango, Flans, Timbiriche, dar şi R.B.D., etc. În 2008 30% din melodiile din baza de date erau din Mexic. În 2013 la emisiune au băgat şi o melodie japoneză şi aşa am aflat de Kyary Pamyu Pamyu. Deşi mai download-asem în trecut muzică japoneză, Kyary e prima care m-a atras în mod special.
Tot la emisiunea mexicană s-a băgat o melodie Ilarile care am descoperit că e de la Xuxa, iar ulterior am găsit un video de la site-ul de modelling We Are Little Stars în care muzica de fundal era Bambole Yo Yo, am căutat versurile şi aşa am descoperit şi download-at Angelica şi Eliana, care împreună cu Xuxa dominau emisiunile pentru copii din Brazilia, totuşi muzica lor e destul de matură şi îmi place.
În 2013 aveam în baza de date 20% melodii mexicane şi 15% braziliene. În 2013-2014 nu am mai download-at artişti noi. În 2015 umblând la întâmplare pe YouTube m-am îndrăgostit de un nou gen: muzică populară germană, plus alte genuri germane, de exemplu Andrea Berg.
Există şi genuri de muzică care nu suport să ascult: hip-hopul, urmată de manele şi muzica arabă şi indiană.
Ideea de a face o bază de date
Ideea de a face un tabel cu melodii datează din 2002, la scurt timp după ce mi-am făcut primul playlist din melodiile aduse şi selectate de tata. Am băgat toate melodiile din calculator în WinAmp, am dat Generate HTML playlist, am copiat lista în Excel şi m-am apucat să le ascult pe toate şi să dau la fiecare o notă (numerică).
La sfârşitul anului 2005, având conexiune la reţea şi internet, am zis că pot face o bază de date calumea, cu discografii complete, cu numele albumului şi data lansării.
Sursa de date: în special iTunes Music Store (copiam datele album după album cu doar câteva clickuri, tabelul meu având coloane identice cu cele din iTunes până când iTunes a fost redesenat în 2010 nu am mai putut copia datele albumului complet). O parte din melodii sunt scrise din alte music store-uri, în cazul artiştilor româneşti: www.cd.ro), iar melodiile cu nume italic sunt luate din fişierele MP3, deci este posibil să nu fie 100% corecte.
Nu intenţionam să fac o bază de date a tuturor melodiilor pe care le aveam în calculator, nici să introduc în baza de date un anumit număr de melodii până la un termen limită. Pur şi simplu am adăugat artişti la întâmplare, iniţial artiştii care îmi plăceau mie (majoritatea având cariere scurte), dar după 2008 m-am apucat de adăugat artişti cu cariere mari, plus o selecţie de artişti reprezentativi pentru fiecare regiune a lumii şi fiecare gen de muzică, indiferent că îmi plăceau sau nu.
Evoluţia bazei de date:
2000 melodii, 37 artişti în top – Iunie 2007
3000 melodii, 57 artişti în top – Februarie 2008
4000 melodii, 71 artişti în top – August 2009
5000 melodii, 92 artişti în top – Aprilie 2012
6000 melodii, 105 artişti în top – Iulie 2016
Notă: topul include doar artiştii cu minim 10 melodii şi cu rating la cel putin jumătate din melodii.
Rating-ul melodiilor
Fiindcă am început baza de date în era în care eram fascinat de sistemul de numeraţie în baza 16, dădeam note la melodii de la 0 la 16, 0 fiind cel mai bun. Total: 17 posibile note. Nota se obţine pe baza a 4 criterii, fiecare având note de la 0 la 4. În 2016 am schimbat sistemul, 16 fiind acum cel mai bun.
Ratingul melodiei se optine pe baza a 4 criterii:
Sunet: îmi place diversitatea şi chitările. Rockul şi country câştigă la categoria asta, iar hip-hopul e cel mai jos.
Voce: îmi place vocea frumoasă şi diversitatea de versuri, dar nu ţin cont de conţinutul versurilor. Melodile cu versuri care se repetă sau doar instrumentale au rating scăzut.
Mix: îmi plac melodiile care au un ritm rapid şi continuu. Melodiile de dans câştigă la categoria asta, rockul are 2-3, popul 1-3, melodiile lente au 0.
Atractivitate: anumite melodii mă atrag aşa mult încât le ascult repetat câteva ore câştigă rating 4 la categoria asta, mai exact bubblegum dance, japanese pop şi muzica din emisiunile de copii din Brazilia (acest lucru atrage comentarii din partea prietenilor, gen că ascult muzică de copii, muzică de retardaţi, etc). Rockul şi country deşi câştigă la sonorizare devin plictisitoare după ceva timp aşa că au rating 1-2, iar melodiile zgomotoase ca hard rock-ul sau hip-hopul pe care nu le pot asculta nici măcar odată până la final au rating 0.
Pentru a da rating e suficient să ascult preview-ul de 30 secunde de pe iTunes, dar prefer să dau rating doar după ce găsesc melodiile complete pe torrents, DC++, ARES, RapidShare, etc. Rating-ul de atractivitate e greu de stabilit iniţial şi uneori îl modific după zile sau luni de ascultare. Distribuţia pe 17 rating-uri e similară cu Curba lui Gauss, dar asimetrică, rating-ul 8 având 10% din melodii, rating-ul 0 2% iar rating-ul 16 0.2%.
Playlist-ul meu e compus din melodii cu rating total 12-16, ocazional incluzând melodii cu rating total 8-11 cu rating de atractivitate minim 3, ceea ce înseamnă cam 20% din totalul melodiilor incluse în baza de date.
Topul artiştilor
În 2005, după ce am băgat câtiva artişti în baza de date, am făcut un top al celor mai bun artişti, pe baza mediei rating-urilor tuturor melodiilor. Dar sistemul acesta avea o problemă: topul era dominat de artişti care au scos un singur album bun, în timp ce artistii cu mulţi ani de carieră ajungeau la coada topului.
În 2006 am adăugat un SCOR pentru fiecare artist, precum şi numărul de melodii şi valorea melodiilor. Valoarea melodiilor se calculează logaritmic în baza 2, o melodie cu rating 0 are valoarea 16, rating 1 are valoarea 12, rating 2 are valoarea 16/2 adică 8, rating 3 are valoarea 16/3 adică 5,33, rating 4 are valoarea 16/4 adică 4, şi tot aşa până la cele de rating 16 care au valoarea 1.
În 2008 am adăugat un factor pentru diversitatea melodiilor, calculat cam aşa: valoarea totală a melodiilor împărţită la numărul de melodii împârţită la media rating-urilor melodiilor, numărul rezultat e scos la rădăcină pătrată şi înmulţit cu 2, factorul rezultat fiind între 1,00 şi 1,50. Scopul e de a aduce un bonus artiştilor care au scos atât melodii foarte bune cât şi foarte proaste, spre deosebire de cei care au scos numai melodii medii.
Cum se calculează scorul: media rating-urilor melodiilor (între 0 şi 16) înmultit cu 4 (acest 4 poate fi mărit pentru a favoriza artiştii cu un singur album frumos sau coborât pentru a favoriza artiştii cu carieră lungă), plus rădăcina pătrată din totalul valorilor melodiilor (între 4 pentru rapperi cu un album şi 30 pentru Tatiana cu peste 20 albume), suma celor 2 înmulţită cu factorul de diversitate (între 1 şi 1,5), apoi înmulţită cu 128 pentru a da fiecărui artist un scor de 4 cifre (de la 2000 la 9000+).
Scorul este doar pentru a face clasificarea artiştilor, nu pentru a considera un artist cu scor 8000 ca fiind de 2 ori mai bun decât unul cu scor 4000.